1. Velká Kočkiáda 2024: 2. listopadu KD Mlejn, Praha 13

Nenechte si ujít velkou kočičí akci:
soutěž krásy Miss Kočka, zábavný program, odborné poradny, prodejní stánky, útulky…
veškerý výtěžek jde na pomoc kočkám v nouzi ♥

S první vakcinací začínáme v 8.–9. týdnu věku kotěte, druhé očkování (revakcinace) ve 12 týdnu, a dále následuje každoroční přeočkování – záleží na typu vakcíny a doporučení výrobce.

Kočky se očkují naprosto zdravé, v každém věku a záleží jen na majiteli, proti kterým infekčním chorobám nechá svoji kočku očkovat. Při rozhodování by mělo hrát roli několik faktorů: pohyb kočky, cestování kočky, účast na výstavách či setkáních. Nejlépe je vždy poradit se s odborníkem.

Typy vakcín:

* monovalentní – očkuje se proti jedné nemoci
* polyvalentní = jedna injekce proti více nemocem

Oba typy vakcín jsou stejně účinné.

Kočky se očkují u nás běžně proti panleukopenii, chlamydióze, caliciviroze / rhinotracheitis a vzteklině. První 4 je vždy nutno přeočkovat, jinak vakcína nefunguje.

Veterináři doporučují očkovat proti leukemii (FeLV), před tím je vhodné kočku nejdříve sérologicky testovat, zda se virem již neinfikovala (může být dlouhá léta nositelem aniž by onemocněla!).

Neexistuje vakcína proti FIV („kočičí AIDS“) ani proti FIP (lidově zvaná též „kočičí chřipka“) – vakcína která je na trhu, není proti FIP ale proti coronaviroze, ze které může FIP vzniknout.

VAKCÍNY

QUADRICAT
proti infekční panleukopenii, respiračním infekcím a vzteklině, kombinovaná čtyř valenční vakcína proti vzteklině, slintavce a respiračním virům koček (herpes-virus, koalici-virus).

LEUCORIFELIN
proti infekční panleukopenii a respiračním infekcím, kombinovaná tro valentní očkovací látka proti infekční slintavce a respiračním nákazám, vyvolaných herpes- nebo kalici- viry koček.

Fosprenil
bezpečná profilační (ochranná) látka proti virovým infekcím koček. Tento přípravek se používá následně po jednorázovém kontaktu psů i koček s nemocnými zvířaty, před návštěvou výstavy nebo před dlouhým cestováním; je možné jej aplikovat spolu s vakcínou. Aplikují se jedenkrát perorální nebo injekční formou, a také se používají pro vnější ošetření slizu. Fosprenil není toxický a zvířata jej lehko snášejí. Vedlejší účinky, jako slinění, lehké zvýšení teploty, zrychlené dýchání, se obvykle hodnotí jako fyziologická norma. Pokud ale tyto příznaky trvají déle, než tři dny, je nutné vyhledat odborníka!

CORIFELIN
proti respiračním infekcím (herpes a calicivirózy)

FELINIFFA
proti infekční panleukopenii

LEUCAT
proti infekci FeLV

RABISIN
proti vzteklině.
Povinné očkování proti vzteklině se povinně vyžaduje u výstav či společných akcí, rovněž při cestě do zahraničí. Vakcína se aplikuje od stáří 3 měsíců. Můžeme použít monovalentní nebo polyvalentní vakcínu. Ve zvláštních případech lze očkovat už od 4 týdnů stáří s přeočkováním ve stáří 12 týdnů. Přeočkování se provádí pravidelně dle typu vakcíny (trvání imunity) po celý život. Onemocnění je smrtelné a přenosné na člověka.